Teman2 HC :)

* Anda Pengunjung HC ke ... *

PERTANYAAN/TEMPAHAN


Sebarang pertanyaan, sila emailkan kepada kami:
enquiry@hikayatcinta.com

Untuk tempahan....
sila lengkapkan borang di bawah

BoRANG TEMPAHAN

Name:
Phone No:
Email Address:
Event: Tunang
Akad Nikah
Resepsi
Hari Raya
Birthday
Aqiqah / Cukur Jambul
Private Party
Corporate Event
Service: Wedding Consultant
Pelamin Dewan
Pelamin Rumah
Mini Pelamin
Hantaran
Bunga Tangan
Sewa Dulang
Doorgift
Bunga Pahar
Kek Kechek
Wedding Date/Month :
Enquiry/Order :

February 15, 2011

Hikayat D.I.Y Bantal Hantaran

Haluuuu.......................
teman2 HC dan Bride2be semuoo.....hehehe.....ex-Bride pun boleh join gakkkkk....^_^

Hahahaha...post kali ni HC nak berhikayat cket tentang BanTaL HanTaraN plak...asyik2 duk ngepost entry gubahan jo kann.....sekali skalo bagi chan plak tuk korang blajar wat sendiri kan.... :P

So...post kali ni memang sesuaiiii bebenorlaa tuk b2b kite kat luar sane tu yang kreatif...bukan "kera aktif"  tauuuu.. :-Þ...ye laaa...kate orang...ari bersejarah ni nak gak ade sesuatu dari hasil tangan sdirik.....
kan kan kan??  ❀◕ ‿ ◕❀

Alaaaa...tak susah lerr nak wat bantal ni...gam cni sikit....gam sane sikit... taraaaaa....SIAPPPP...senang kan?? huhuhu
*agak-agak ade ke yang nak tumbuk HC skang ni? <(^,^)> *

Ok..ok...jangan tumbuk lagi tau...tengok ah lu HC nak tunjooook ni...nanti dah abis kelas kite kat bawah nanti...baru bleh bgtau HC...senang ke susahhhhhhhhhh... ^_^

JOMMMMMMMM layan HC buat BanTaL....yeayyy...yeayyyyy...nak wat bantal..
* xcited terlebih plak HC ni * hehehee....
ikut step by step tau...jangan lak gelojoh cepat nak siap...karang skip step lak...dah bukan jadi bantal hantaran dah...dah jadi bantal busyuk lak :-P...
untuk senangkan korang....HC letak gambar skali tuuuuuuuuu..hehehe

GOOD LUCK !!


     1st step :-   
Kenelah sediakan bahan2 lu...Hmm HC gune papan kek 12"x12" dan 10"x10"...ada 2 saiz ni senang cket...kalo untuk barang2 kecik spt jam ke...wallet ke..takyah ah guna papan besau sgt...kan banyak lak hiasan nak kene gubah...:)  Papan kek ni kat mane2 kedai kek ada jual...jgn riso camne nak dapatkan k...

Pastu.......
kenelah ada kain tuk nak balut...Kain ni terpulang ah kat korang material camne nak pakai...kali ni HC guna material jenis shangtung..sebab kain tak licin sgt...n ada tekstur cket .. =D

Haa...ni bahan istimewa HC ni...kekabu...
*bestnyer kalo wat bantal tdo.....ni sure tak bangun yer ᵔ.ᵔ *
Kekabu ni tujuan die nak buatkan bantal tu nampak gebu................ so takdelah nampak stiff sgt :)

Then...of course laa nak kene ada gunting......gam panas.....n pistol tembak =P


meh kite close up cket KEKABU..
kot2 ade gak yang tak kenal lak (~_^)


     2nd step :-   
So..dah bleh mula ah...first2 tu gunting ah kain lu ikut papan kek tu....
tapi ingat tauuuu....kenelaaa bagi "basi" cket * tu tailor yang kate * bukan aperr...untuk memudahkan kite nak gam nanti...


     3rd step :-    

Seterusnya..............
sesi melecur jari....^_^
*mane taknyer skali kene gam panas...aduhhhh.. ffuuhhh....ffuuhhhh....panasnyerr *
Ok...Kite gamkan 3 side jer dulu...Tinggalkan 1 side untuk nanti kite nak sumbat kekabu tu...

Satu lagi tips......hmmm ke amaran pun ye gak.... mase nak gam ni...
Nantiii...* pssstt...pssstt...dekat ah cket *
korang jangan  gam kain tu rapat sgt tau...
sebab bile kite masukkan kekabu nanti...kat bahagian tepi ni takleh nak isi...
jangan lak tetiba bantal dah bertukar jadi gunung ....salahkan HC sbb tak bgtau...٩(̃-̮̮̃-)۶


    4th step :-   

Alaaaaaaaaaaaa......
dah sakit tangan ke???  cketttttttttt jer lagi dah nak siap ni.... tahan...tahan...tahan k...:)
Haaa....skang sumbat jer kekabu tu biar penuh...tempat paling sensitip...ambik note k...bucu2 papan tu...bucu2 ni kene cucuk cket nga benda tajam supaye kekabu tu tak berketoi kat tengah jer.. ...
Dah sumbat penuh dah?? So...gam jer laa side terakhir tu...haaa senang kannn....


5th step :-  

Taraaaaaaaaaaaaa.......
SIAPPPPPPPPPPPPPP...........<(^,^)>
Korang dah berjaya melalui step yang mencabar... 
nanti tinggal cume nak mekapkan bantal ni jeww.....
So nanti korang ulang jer laa step yang same cam tadii untuk bilangan bantal yang korang nak...hehehe...
lagi banyak bantal nak kene buat...lagi banyak cabarannyerr...sabor jer laa...



6th step :- 

Masa untuk mendeco.....................................
So..ni HC bagi idea ... korang boleh ah cube guna cermin2 gantung camni...cermin ni boleh dapatkan di 
SSF Creative Lifestyle Hub


Ok....selamat mencuba semua  ^_^

Hmmmmmmmmmmmmmm.......
*pssttt...psssttt...kalo korang rase susah gak nak wat sdiri...hehehe...HC ada wat sewakan gak bantal ni ye...hehehehehe...^o^ *

Jumpe lagi kat entry lain lak :)



4 comments :

  1. Terima kasih Hikayat Cinta kerna sudi berkongsi D.I.Y bantal hantaran ni... memang sangat berguna buat bride2be cam saye yang mahukan sesuatu yang unik tapi dengan bajet yang kecik :) harap2 menjadilaa bantal saya nanti

    ReplyDelete
  2. sangat2 informative dan membantu!!!! tq HC sebab berjaya membantu dan menghiburkan saya semasa membaca DIY ni!
    -sudi-

    ReplyDelete
  3. Tenkiu so much Hc i lap u la... coz sharing buat bantal yg hot ni. Mama nak aktif balik ko buat hantaran dgn pelamin...

    ReplyDelete
  4. Terima kasih kerana sudi kongsi tips ni. Saya nak tau jugak dimana boleh saya beli dulang stand tu. Niat nak diy jugak tapi tak tau mana nak dpt barang2 tersebut (di atas) hahais. Tolong ye.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails